Že by se (už konečně) blýskalo na lepší časy?

Po všem, čím nás posledních pár dní zásobila všechna média (raději téma nejmenovat) už se snad nedá mluvit ani tak o "blbé náladě" ve společnosti, jako spíše o "náladě pod absolutní nudou", možná až znechucením. Ale i tak se dají najít některé pozitivní údálosti. 

Michal Rapco

Jedna taková příjemná událost se konala v Brně, či spíše vrcholila. Od 24.5. do 16.6. se pořádala přehlídka ohňostrojů Ignis Brunensis 2013, letos 16. ročník. Příznivcům této hlučné, ale na efekty velmi bohaté a výrazné, formy zábavy se představily 4 soutěšní ohňostroje (Tarra Pyrotechnik z ČR, Pyroprodukt z Německa, švýcarský Sugyp a z Polska Surex). O úvodní, nesoutěžní show se postaral Ivan Martínek z Theatrum Pyroboli, epilogový ohňostroj proběhl pod taktovkou Flash Barrandov SFX na brněnské ikoně, Špilberku. 

Právě tento závěrečný (pořádaný v pátek, 14.6.) bývá mým každoročním cílem, ze kterého přináším nejlepší fotografie, kterých jsem byl schopen. Každý fotograf ohňostrojů má své místečko, odkud své snímky pořizuje, takže se na mě snad nebudete zlobit, když to vlastní neprozradím.

Aby celá přehlídka nebyla jen o "dívání se na světýlka", je ke všem ohňostrojům vysílán v rádiu připravený zvukový doprovod, který je vhodně podkresluje. A ať jste kdekoliv, vždycky se naštěstí najde někdo, kdo ho pustí nahlas pro všechny. 

Stvořit takovéto vystoupení jistě není nic snadného. Někdy se totiž podaří autorům vykreslit obrazce, nad kterými zůstává rozum stát, jako například tento s rozpoznatelným smajlíkem. 

Noční obloha vždy skrývá zajímavé úkazy, záleží na představivosti pozorovatele. Tento snímek by ale bez problémů (samozřejmě s nadsázkou) mohl posloužit k ukázce mlhoviny s rodícími se novými hvězdami a jednou supernovou ve vrchní části. I když mi kouř z rachejtlí na fotografiích vadí, u této konkrétně nebyl překážkou. 

Klasické kulové efekty samozřejmě nesměly ve vystoupení chybět ...

 ... a smlsnout si mohli i milovníci květů. Některé střely byly dokonce tak zářivé, že ozářili okolí Špilberku jako ve dne. Jiné zase zahalily hrad do takového dýmu, že vypadal jako při požáru. 

A co se mi vlastně na "brněnských ohních" tak líbí? Nejen, že mám rád zrovna ohňostroje, ale při tom focení, když se sejde skupina lidí za stejným cílem - prostě kouzlo skupinové aktivity. A na závěr se rozloučím fotkou, která velmi dobře ilustruje, o co nepřítomní přišli a která pochází od mého mnohem fotograficky schopnějšího kolegy Davida Rajnocha. 

Autor: Michal Rapco | pondělí 17.6.2013 20:30 | karma článku: 6,87 | přečteno: 364x
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 835x
Student žurnalistiky na brněnské FSS MUNI. K psaní jsem se dostal docela náhodou začátkem roku 2007, od té doby ale své aktivity jen rozšiřuji (a doufám že i) zkvalitňuji. Posledním posunem je psaní na Novinky.cz pro sekci Vaše zprávy a nyní zde na blogu. Kompletní tvorba se nachází shrnuta zde