Co vesnice, to supermarket. Či ne?

19. 06. 2013 7:30:00
Známe a využíváme je všichni. Super-, hyper-, mega-, maxi- a další-neuvěřitelné-předpono-markety. V poslední době se začaly jejich chapadla rozprostírat i do menších obcí, než bylo dříve zvykem. Patrně je trh ve velkých městech jíž značně nasycen a v rámci expanze jsou řetězce ochotny spokojit se i s menším sídlem. K podobné situaci to spěje i v mnou obývaných Vranovicích.

Jak se může člověk dočíst v materiálech na webu obce, plány na vybudování supermarketu tu nejsou poprvé, ovšem až teď dostávají reálné obrysy a nejsou zrovna každým s nadšením vítány. Ono vzato kolem a kolem - jde spíše o hodně nafouknutou bublinu. Vranovice mají skoro 2100 obyvatel, k tomu leží blízko k Brnu (cca 30km), vlaky jezdí co půl hodiny a k nejbližším supermarketům je to 10 km. To, co se tu má vybudovat, také není prodejna nějakého obchodního giganta typu Tesco a spol., ale jde o prodejnu COOP Jednoty Mikulov.


Stručné představení problému: Jednota vlastní starou, obrovskou budovu na ulici Obchodní, jejíž některé části dále pronajímá, ovšem údržba je příliš nákladná, chce ji prodat a opustit. Nachází se v centru obce. Novou prodejnu si chtějí otevřit na obecním pozemku jižněji od současné pozice (Pouzdřanská, asi 250m), kde je v současnosti prodejna hospodářských potřeb v obecním nájmu. Toto, a další věci, se nelíbí obyvatelům dotčené ulice (mimochodem, já na ní bydlím též, naproti zamýšlenému objektu) a přilehlého obytného domu na sousedním pozemku.

Argumenty COOP a obce jsou jasné - menší prodejna, ekonomičtější, zavedeme nedělní prodej (již realizován). Navíc bude lépe uspořádána a vyřešena celá dotčená lokalita - ve studii je nejen chodník kolem celého bloku, ale navíc i přestavba dnes zcela nevyhovující spojnice ulice Pouzdřanská a Ivaňská s nádražím, vysadí se více zeleně, prostor bude příjemnější.


Argumenty odpůrců - přibude aut, hluku, pohybu osob, špatná lokalita (pozemek je v zatáčce), příjdeme o prodejnu hospodářských potřeb.

Rozeberme si tedy jednotlivé body:

1. spojnice mezi ulicemi Pouzdřanská, Ivaňská a nádražím je dlouhodobě v příšerném stavu (za deště či po něm v žádném případě není průchozí, pokud nemáte člun). Doposud se do její opravy neinvestovalo kvůli zájmu vyřešit celou lokalitu komplexně, například teď při stavbě supermarketu (mimochodem, menší prodejní plocha než doposud! Tedy pokud by šlo o metry, prakticky už supermarket máme). Z jedné strany je ohrazena nestabilním plotem, který drží jen silou vůle procházejících. Teď by ovšem konečně byla celá lokalita vyřešena a uvedena do řádného a pěkného stavu. A co víc - přestože se v posledních pár letech právě v okolí dotčených ulic rozšiřovala zástavba rodinných domů, žádné služby nepřibyly. Tímto by se lépe rozvrstvilo "pokrytí obyvatel službami".


2. více aut - dost pochybný bod "obžaloby". Pokud dnes u Nákupního střediska je hodně aut, tak 5-6. Sotva by se do Vranovic najednou hnaly desítky automobilů plných nákupuchtivých lidí.

3. hluk - ulice Pouzdřanská je hned vedle hlavní trati z Brna do Břeclavi, což je hlavní trať, na které ve dne i v noci projíždí jak osobní, tak nákladní vlaky v poměrně vysokém taktu. Pokud nikomu toto nevadí teď, v čem by měla prodejna do tohoto hluku "přidat" na nesnesitelnosti?

4. špatná lokalita - ano, pozemek se nachází v zatáčne, jenže nikdo nechce, aby auta k prodejně najížděla právě ze zatáčky. Nic takového v projektu není a navíc by to zcela nepochybně bylo neprůchozí ze strany úřadů, disponujících patřičnými razítky.

5. ztráta prodejny hospodářských potřeb - snad jediný argument odpůrců, který opravdu stojí za zvážení. Ano, jde o jediný obchod tohoto druhu v obci a který je také značně využíván a bylo by škoda o něj úplně přijít. Ale proč by se nemohl přesunout? Určitě se ve Vranovicích dají najít náhradní vyhovující prostory. Například České dráhy zrovna vypsaly výběrové řízení na pronájem nebytových prostor v obci určených k podnikání, jejichž součástí jsou i sklady a prostory pro prodejnu - tedy nějaká alternativa by tu byla.

Abych tento celý komentář nějak shrnul - obyvatelé přilehlých ulic i bytového domu se bojí zbytečně, na celém projektu mohou jenom vydělat, protože dojde ke zkulturnění celé lokality. Co patrně působí jako rudý hadr na býka je jen ten název - SUPERMARKET, který sám o sobě evokuje velkou prodejnu ve stylu Tesco a spol.

Určitě vás teď napadá jistá příměra - není tomu tak dávno, co probíhaly bouře občanů proti stavbě nákupního centra v Plzni. Ovšem toto je zcela jiný případ! Zatímco v Plzni šlo o demolici kulturního domu (v soukromém vlastnictví), na jehož místě měly vzniknout právě obchody, tady o žádné kultuře či veřejném zájmu a službě v pravém slova smyslu nemůže být ani řeč.

Možná právě tímto se obyvatelé ulic Pouzdřanská a Ivaňská inspirovali při psaní petice proti prodejně. Je potřeba uznat, že obec není nečinná a ve věci hluchá. Na tento čtvrtek je svoláno veřejné projednání celé akce a myslím, že účast bude opravdu hojná a celá debata bouřlivá (jestli plodná, toť otázka).

Autor: Michal Rapco | středa 19.6.2013 7:30 | karma článku: 11.83 | přečteno: 1310x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Brno

Horst Anton Haslbauer

V hicu dnešních dnů

Rád zavzpomínám na sníh. Mladšímu bráškovi jsme pomáhali stavět srubovou chatu na Stříbrné u Kraslic. V zimní čas jsme tam jezdili lyžovat na kopce vedle chaty. Děti se to tam teprve učily a my dva s bráchou tam spalovali

2.7.2022 v 7:16 | Karma článku: 14.34 | Přečteno: 284 | Diskuse

Martina Burýšková

Dřinu, nebo raději inspiraci?

Ráda zkouším nové věci. Díky tomu mám možnost se potkávat s inspirativními lidmi. Poznávat jejich odlišné úhly pohledu, zkušenosti, rozšiřovat si obzory a přijímat od života výzvy, o kterých jsem si dřív třeba jen nechávala zdát.

23.6.2022 v 11:19 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 195 | Diskuse

Martina Burýšková

Adrenalin? Bungee jumping Brno je v Česku legendární

Pro někoho šílenství, pro jiné návykový adrenalin. A co vy? Znáte ten pocit, kdy vám srdce buší nadoraz, tep se zrychluje a napětí roste a... JUMP! Nepopsatelný let střemhlav dolů, uvolnění a nálož endorfinů, které zaplaví tělo.

23.6.2022 v 10:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Lidé zasadili desítky nových dubů. Cílem akce Stromy pro Brno byla pomoc brněnským lesům

Na místě, kde kdysi stál smrkový les, dnes rostou nové duby zimní. Zasadit si vlastní strom mohli návštěvníci sobotní akce Sázíme stromy pro Brno. Tu pořádala společnost Lesy města Brna v oboře Holedná.

9.5.2022 v 13:07 | Karma článku: 11.56 | Přečteno: 134 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Jízdu mezi stromy si v novém brněnském pumptracku užijí i nejmladší

V brněnské části Bystrc město otevřelo vítězný projekt participativního rozpočtu Dáme na vás. Dráha, která je plná vln a prudkých zatáček, umožňuje aktivní relaxaci v přírodní památce Pekárna.

3.5.2022 v 15:46 | Karma článku: 9.29 | Přečteno: 95 | Diskuse
Počet článků 12 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 834
Student žurnalistiky na brněnské FSS MUNI. K psaní jsem se dostal docela náhodou začátkem roku 2007, od té doby ale své aktivity jen rozšiřuji (a doufám že i) zkvalitňuji. Posledním posunem je psaní na Novinky.cz pro sekci Vaše zprávy a nyní zde na blogu. Kompletní tvorba se nachází shrnuta zde

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...