Máj, kroje, stárci. Přibice pořádají v sobotu hody

18. 06. 2013 7:30:00
Kdo by neznal jihomoravské Přibice, že? Ale vážně, pokud nejste z okolí či neuvěřitelně znalí obcí našeho státu, vážně pochybuji, že jste o nich někdy slyšeli. Pro krátké představení - Přibice čítají 1063 duší, leží přibližně ve svahu a nachází se přímo zde. S blížícím se červencem začíná naplno propukat hodová sezóna a tento víkend se tato slavnost bude pořádat i v této obci.

Petr Holub

Kdo by si snad myslel, že uspořádat hody je nějaká legrace a skoro žádná práce, měl by se rychle vrátit na zem (znám z vlastní zkušenosti, a ne jedenkrát). Nejde jen o "projití se v kroji a zazpívání pár písniček". Stárci se během několika měsíců musí nejen ty písničky naučit, ale také sehnat kapelu na zábavu, pokácet, zpracovat, nazdobit a postavit máj a ještě pozvat celou dědinu k návštěvě hodů. A to opravdu není nic jednoduchého či snad dokonce odpočinková činnost.

Tento víkend (22.-23.6) se o schopnosti stárků pořádat hody bude možné přesvědčit. Letos se dohromady dalo 14 párů "velkých" a 23 párů "malých" stárků, což na takto početnou obec je potřeba uznat za velmi silné zastoupení. Za začátek akce by se snad dalo označit stavění máje, které proběhne v pátek 21.6. Poté stárky čeká možná bezesná noc, kdy budou máj hlídat před pokácením od některé ze sousedních vesnic (i to se stává a pro místní stárky to bývá neuvěřitelná ostuda).

Velký maraton pro všechny začne v sobotu. Od druhé hodiny odpolední bude průvod krojovaných párů s kapelou obcházet vesnici a zvát občany na večerní zábavu, která začne ve 20:00 u obecního hostince. Na večer je, kromě předpokládaného všeobecného tanečního veselí, naplánována také trojice sól a začátek nového dne bude uvítán půlnočním pochodem krojované chasy.

Neděle bude pro stárky a další návštěvníky hodů trošku odpočinková. V 11 hodin se bude konat hodová mše v místním kostele. Po obědu a patřičném odpoledním odpočinku zvou stárci všechny na opětovnou večerní zábavu, tentokrát od 19:00.

Vstupné na každý z večerů činí 90,-. Po celý víkend budou k pochodu, poslechu i tanci hrát Ištvánci ze Šardic. Přijďte se podívat, jak vypadají krojované hody na jihu Moravy. Dopravní dosažitelnost Přibic je velmi dobrá (například vlakem 25km/28min z Brna do sousedních Vranovic a pak buď autobusem, nebo pěšky, je to kousek) a počasí snad také vyjde, hody jsou totiž venkovní záležitost. A pokud byste kromě plakátu, který se zde nachází, chtěli o hodech zjistit více informací, koukněte na videopozvánku od Milana Nováka, kde jsou také některé fotky z dřívějších ročníků.

Autor: Petr Holub

Autor: Michal Rapco | úterý 18.6.2013 7:30 | karma článku: 10.98 | přečteno: 797x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Pozvánky, akce

Pavla Drahoňovská

Co se skrývá v trávě

Pozvánka na výstavu přírodních makro fotografií do městské galerie v Chrastavě. Galerie je v informačním centru na náměstí. V budově je i muzeum se sklepením.

31.1.2024 v 14:48 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Táňa Lišková

Co takhle trochu Pekla v županu?

Další a opět jedinečné improvizované představení od Fofr v Županu už příští týden na Staromáku! Pokud Vás neodnese čert, tohle si nenechte ujít.

29.11.2023 v 12:38 | Karma článku: 3.52 | Přečteno: 82 | Diskuse

Martina Mičková

Lego výstava

Patříte mezi milovníky LEGO kostiček jako naše rodina? Tak si možná naplánujte výlet do Olomouce. Něco se tam totiž chystá...

14.11.2023 v 19:35 | Karma článku: 5.48 | Přečteno: 172 | Diskuse

Táňa Lišková

Co s načatým večerem? Přijďte se podívat na Improvizaci!

Co s načatým večerem, když ve čtyři je tma? Přijďte se podívat na divadelní improvizaci - představení, kde nic není předem připravené a kde scénář vytváříte i Vy sami :) Napište si do diáře 7. listopadu v 19:30 v Hybernské 4!

10.10.2023 v 16:26 | Karma článku: 4.01 | Přečteno: 88 | Diskuse

Simona Procklová

Znáte moravské Versailles?

Věřím, že většina lidí žijících na Vysočině odpoví na tuto otázku, že samozřejmě ano. A určitě i milovníci historie a kultury z celé Moravy tuto barokní památku a dominantu města Jaroměřic nad Rokytnou znají.

10.7.2023 v 9:03 | Karma článku: 9.40 | Přečteno: 166 | Diskuse
Počet článků 12 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 834
Student žurnalistiky na brněnské FSS MUNI. K psaní jsem se dostal docela náhodou začátkem roku 2007, od té doby ale své aktivity jen rozšiřuji (a doufám že i) zkvalitňuji. Posledním posunem je psaní na Novinky.cz pro sekci Vaše zprávy a nyní zde na blogu. Kompletní tvorba se nachází shrnuta zde

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...