Máj, kroje, stárci. Přibice pořádají v sobotu hody

Kdo by neznal jihomoravské Přibice, že? Ale vážně, pokud nejste z okolí či neuvěřitelně znalí obcí našeho státu, vážně pochybuji, že jste o nich někdy slyšeli. Pro krátké představení - Přibice čítají 1063 duší, leží přibližně ve svahu a nachází se přímo zde. S blížícím se červencem začíná naplno propukat hodová sezóna a tento víkend se tato slavnost bude pořádat i v této obci. 

Petr Holub

Kdo by si snad myslel, že uspořádat hody je nějaká legrace a skoro žádná práce, měl by se rychle vrátit na zem (znám z vlastní zkušenosti, a ne jedenkrát). Nejde jen o "projití se v kroji a zazpívání pár písniček". Stárci se během několika měsíců musí nejen ty písničky naučit, ale také sehnat kapelu na zábavu, pokácet, zpracovat, nazdobit a postavit máj a ještě pozvat celou dědinu k návštěvě hodů. A to opravdu není nic jednoduchého či snad dokonce odpočinková činnost.

Tento víkend (22.-23.6) se o schopnosti stárků pořádat hody bude možné přesvědčit. Letos se dohromady dalo 14 párů "velkých" a 23 párů "malých" stárků, což na takto početnou obec je potřeba uznat za velmi silné zastoupení. Za začátek akce by se snad dalo označit stavění máje, které proběhne v pátek 21.6. Poté stárky čeká možná bezesná noc, kdy budou máj hlídat před pokácením od některé ze sousedních vesnic (i to se stává a pro místní stárky to bývá neuvěřitelná ostuda). 

Velký maraton pro všechny začne v sobotu. Od druhé hodiny odpolední bude průvod krojovaných párů s kapelou obcházet vesnici a zvát občany na večerní zábavu, která začne ve 20:00 u obecního hostince. Na večer je, kromě předpokládaného všeobecného tanečního veselí, naplánována také trojice sól a začátek nového dne bude uvítán půlnočním pochodem krojované chasy.

Neděle bude pro stárky a další návštěvníky hodů trošku odpočinková. V 11 hodin se bude konat hodová mše v místním kostele. Po obědu a patřičném odpoledním odpočinku zvou stárci všechny na opětovnou večerní zábavu, tentokrát od 19:00. 

Vstupné na každý z večerů činí 90,-. Po celý víkend budou k pochodu, poslechu i tanci hrát Ištvánci ze Šardic. Přijďte se podívat, jak vypadají krojované hody na jihu Moravy. Dopravní dosažitelnost Přibic je velmi dobrá (například vlakem 25km/28min z Brna do sousedních Vranovic a pak buď autobusem, nebo pěšky, je to kousek) a počasí snad také vyjde, hody jsou totiž venkovní záležitost. A pokud byste kromě plakátu, který se zde nachází, chtěli o hodech zjistit více informací, koukněte na videopozvánku od Milana Nováka, kde jsou také některé fotky z dřívějších ročníků. 

Autor: Michal Rapco | úterý 18.6.2013 7:30 | karma článku: 10,98 | přečteno: 798x