"NY, Pha, HK - tak proč ne i Brno?" říká pořadatel Brno Zombie Walk

"Začalo to tak nenápadně. Účastnil jsem se pochodu v Hradci Králové, pak se dostal na vysokou do Brna a řekl si:'Sakra, taková špica akce, a v Brně se nepořádá?', a tak jsem to chtěl změnit" shrnul začátek pořádání Brno Zombie Walk organizátor Ondřej Poustecký. 

Jan Řičař

Nejde zrovna o typickou veřejnou akci, která by se pořádala skoro všude, to uznáte určitě všichni. Pochod zombií ulicemi města může na některé lidi působit jako z hororového filmu, na druhou stranu je ale i vidět, že samotní účastníci neváhají do svých masek investovat čas a prostředky a vystrojit se za svoji "favorizovanou" filmovou postavu - chodící mrtvolu. A že některé kousky opravdu stojí za to! O pořádání brněnského Zombie Walku referuje jeho zakladatel a organizátor, Ondřej Poustecký.

Jak k tomu člověk příjde, že uspořádá nějakou takovouto masovou akci?

Jako ke všemu - musí přijít s myšlenkou. Ale abych se nějak nechválil, nejsem jejím autorem. Účastnil jsem se pochodu v Hradci Králové a když jsem přišel do Brna na vysokou školu, přišlo mi líto, že se tu tyto pochody nepořádají. 

Hádám ale správně, že ani v Hradci Králové, odkud čerpáte inspiraci, není původ Zombie Walků?

Přesně tak. První Zombie Walk se odehrál v roce 2000 v americkém Milwaukee se 60 zúčastněnými. No a potom už se strhla prvně americká lavina pochodů po všech městech, kterou následovala i "epidemie" v Evropě. U nás se jako první přidala Praha v roce 2006. Kromě ní a Brna prochází zombie také ulicemi několikrát zmiňovaného Hradce Králové, ale také Ostravy či Plzně. Ze zahraničí je znám například pochod v New Yorku, letos ho měli v pátek 13.9. Tady v Brně teď pořádám druhý ročník.

Ten druhý ročník - to mi zrovna moc nesedí. Vždyť premiéru jste organizoval letos v březnu.

Číslování je trošku divné, máte pravdu. Ten jarní pochod beru spíše jako trénink, nultý ročník. Spolu s organizátorským týmem jsme objevili trhliny v plánech, slabé stránky a ty (snad) vychytali. Přesto ho prezentuji jako první ročník, dnešní pochod jako druhý. Ale od příštího roku pojedeme jen na jednu akci ročně. Je to hodně organizačně náročné a všichni jsme studenti. 

Když zmiňujete studenty - hádám správně, že účastníky jsou právě oni?

Přesně tak. Naprostou většinu zombie pochodů tvoří studenti. Mají relativně hodně času se věnovat své masce a navíc je to jedna z hlavních cílových skupin hororových filmů. Ale nechodí jen oni, to se nebojte! Taky nezapomeňme, že studenti jsou přeci "pro každou blbost". Také kvůli nim jsem volil datum pro uspořádání. Druhého října už totiž všechny vysoké školy v Brně "jedou v plném proudu", takže bude mít kdo na pochod přijít. 

Jak velkou účast jste měl na jarním, premiérovém ročníku?

Událost na Facebooku hlásila 900 lidí, ale počítali jsme tak s polovinou. A ta nakonec i dorazila. Dneska očekávám podobnou účast. 

Ať se snažím sebevíc, pořád mi nějak uniká smysl celé akce. O co má jít?

V žádném případě nejde o žádnou manifestaci, pochod za něco či podobné akce. Jen se chceme pobavit. Někomu to sice může připadat trošku zvráceně, ale je to jen jiný druh zábavy, než jaký vyznává většinová populace. Každopádně nikomu neškodíme, neobtěžujeme. Máme zavedeny pravidla, jak se mají účastníci pochodu chovat, aby nebyli vyloučeni. Na jaře se to dost osvědčilo - žádné problémy nebyly, zombie se chovaly spořádaně. Také je to trošku atrakce pro ostatní lidi, "civilisty". Tolik fotografů a přihlížejících, kteří se kolem nás rojili, mě příjemně překvapilo. Každopádně jde jen o zábavu a uspořádání atrakce pro kolemjdoucí. No a navíc pak máme domluvenou i afterparty po konci průvodu. Info k ní je na facebookové události. 

Co všechno musí člověk "překonat", aby si mohl uspořádat něco takového? 

Je to trošku kolečko po úřadech a institucích. Je důležité sehnat souhlas města, oznámit vše na policii a protože je nemožné se vyhnout tratím tramvají, taky se musíme dohodnout s dopravním podnikem. Musím říct, že je se všemi výborná spolupráce. Když jsem to zařizoval poprvé, dívali se na mě všichni jako na blázna, jestli si z nich náhodou nedělám srandu. Ale na dnešní druhý ročník už vše šlo jako po másle. 

Takže na jaká omezení se můžeme ve městě "těšit"?

Nic hrozného to nebude! Jak už jsem řek - nechceme nikoho nijak obtěžovat a otravovat. Náš pochod začně na Zelném trhu, přesuneme se na ulici Masarykovu, dále přes Náměstí Svobody a park na Moravském náměstí na ulici Lidickou a vše zakončíme v parku Lužánky. Kritická místa jsou dvě - první, když přecházíme ze Zelného trhu na Masarykovu ulici. To totiž křižujeme koleje tramvají, budeme se muset vtěstnat na jednu stranu ulice. Tady nám ale vyšel dopravní podnik vstříc. Když budeme "moc širocí", tak prostě tramvaje počkají. Řidiči o nás budou vědět a doprava se plynule rozjede nejpozději na náměstí Svobody. Tam se totiž vrhneme na sežrání našich připravených "obětí", kdy uvolníme pásy tramvajím. Druhý kritický bod je při přechodu z parku na Moravském náměstí přes křižovatku na ulici Lidickou. Tady nastupuje na scénu policie, která nám na chvilku zastaví dopravu, abychom mohli v klidu a bezpečně přejít. Takže kdo chce, ať neváhá a příjde! Sraz je dnes, 2.10. v 19:30 na Zelném trhu. 

 

Autor: Michal Rapco | středa 2.10.2013 12:53 | karma článku: 6,11 | přečteno: 702x
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 835x
Student žurnalistiky na brněnské FSS MUNI. K psaní jsem se dostal docela náhodou začátkem roku 2007, od té doby ale své aktivity jen rozšiřuji (a doufám že i) zkvalitňuji. Posledním posunem je psaní na Novinky.cz pro sekci Vaše zprávy a nyní zde na blogu. Kompletní tvorba se nachází shrnuta zde