Zombie prošly Brnem. Na Náměstí Svobody sežraly civilisty

Letos podruhé prošel ulicemi Brna pochod zombií. O jeho oblibě mezi místními svědčí jak počet maskovaných účastníků v průvodu, tak značné množství přihlížejících a fotografujících. 

Účastníci pochodu se začali srocovat na Zelném trhu již kolem sedmé hodiny večerní. K vidění byly některé značně neuvěřitelné kousky, mnozí si dali na svém maskování patřičně záležet. "Většinou se k nám přidávají studenti vysokých škol, těch je v Brně velmi vysoký počet a takováto 'netradiční' zábava má mezi nimi velkou oblibu, stejně jako v dalších univerzitních městech. Napočítali jsme necelé dvě stovky účastníků" okomentoval počty pořadatel Zombie Walk Brno Ondřej Poustecký. 

Podle čeho se vlastně účastníci maskovali a strojili? "Tak nějak podle své fantazie, nechtěla jsem napodobovat žádno určitou zombie postavu, prostě jak mi to vyšlo" - takto vypověděla většina účastníků. 

Autor: Tomáš Fišer

Oproti premiérovému ročníku se letos akce účastní i děti. "Děcka mě doma přemlouvaly, že by se chtěly jít podívat, no tak jsme je trošku nastrojili a vyrazili jsme. Zatím se jim tu ale líbí" sdělil k účasti svých dětí jejich otec. 

 

Autor: Michal Rapco

Než se podařilo průvodu zahájit svoji cestu Brnem, bylo kromě již zmíněných přibližně 200 zombií na náměstí přítomno také odhadem na padesát fotografů a k tomu i několik stovek přihlížejících "civilistů". "Je vidět, že si naše akce již v Brně získala nějakou popularitu a lidé se chodí aspoň podívat, když už ne zúčastnit jako zombie" byl za přihlížející rád Ondřej Poustecký. 

Kolem osmé hodiny se celé procesí vydává na svoji cestu. V plánu je trasa Zelný trh-Masarykova ulice-Náměstí Svobody-Moravké náměstí-ulice Lidická-park Lužánky. Během celé cesty na průvod dohlížela také Policie. "Bereme to jako normální, standardní akci. Jsme rádi, že se lidé baví. Jen je třeba dohlédnout na bezpečnost jak jejich, tak okolí. Je jich velký počet a snadno by se mohlo něco stát, například kolize s automobilem. Také preventivně musíme hlídat, aby někdo něco neponičil" uvedl k akci velitel zásahu. 

Při cestě přes ulici Masarykova se ovšem křižuje trať tramvaje. "Jsme domluveni s Dopravním podnikem města Brna. Řidiči byli informování, že je asi zdržíme, přesto ale Policie vše koordinuje tak, aby mohly i tramvaje průběžné projíždět a nedocházelo k velkým zpožděním. Se všemi je výborná spolupráce" pochvaloval si pořadatel Poustecký. 

Autor: Michal Rapco

Tramvaje byly také patrně jediným bezpečným místem na cestě zombií. Na Náměstí Svobody totiž došlo k útoku na bezbrané civilisty, kteří byli bezmilosti zmasakrováni masou nemrtvých. Ani přivolaná armádní jednotka nebyla schopna tomuto střetu efektivně čelit a i sama padla. 

Autor: Jaroslav Korčák

Autor: Tomáš Fišer

Autor: Michal Šenk

Autor: Michal Šenk

Vše bylo samozřejmě připraveno a nahráno. Sežráni nebyli náhodní kolemjdoucí, ale dobrovolníci, pro větší přehlednost situace označeni bílou páskou na rukávu. Naproti tomu mnoho přihlížejících neskrývalo svůj údiv nad tím, co se jim před očima děje. Do projíždějících tramvají se ale zombiím dostat naštěstí nepodařilo. 

Autor: Tomáš Fišer

Autor: Michal Šenk

I mezi nemtrvými se našli zájemci o noční nakupování. Těm ovšem příliš obchody vstříc nevyšly. 

Autor: Tomáš Fišer

Během "představení" na Náměstí Svobody se k průvodu připojila dosti velká skupina návštěvníků probíhajících Slavností vína, celá skupina tak zajímavě početně nabobtnala. 

Autor: Michal Rapco

Po oficiálním ukončení celého pochodu v parku Lužánky se účastníci přesunuli na ukončovací after party v jednom z blízkých klubů. Vrcholem večera se stala volba Miss Zombie 2013 a Zombie Jackson. Vítěze můžete najít níže. 

Autor: Michal Rapco

Autor: Jaroslav Korčák

"Rozhodně máme v plánu zorganizovat Zombie Walk Brno i příští rok, to už ale jen jednou, ne dvakrát do roka, jak tomu bylo letos. Patrně jsme vychytali všechny mouchy, jen bude potřeba trošku pohnout s načasováním jinam, protože necelé dvě stovky účastníku není zrovna tolik, kolik jsme očekávali. Jinak si ale rozhodně není nač stěžovat" shrnul dojmy z akce pořadatel Ondřej Poustecký. 

Následují fotografie zajímavých maskování: 

Autor: Michal Rapco

Autor: Jaroslav Korčák

Autor: Jaroslav Korčák

Autor: Jaroslav Korčák

Autor: Jaroslav Korčák

Autor: Jaroslav Korčák

Autor: Tomáš Fišer

Autor: Tomáš Fišer

Autor: Tomáš Fišer

Autor: Tomáš Fišer

Autor: Michal Šenk

Autor: Michal Šenk

Autor: Michal Rapco | čtvrtek 3.10.2013 14:00 | karma článku: 13,18 | přečteno: 2071x
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 835x
Student žurnalistiky na brněnské FSS MUNI. K psaní jsem se dostal docela náhodou začátkem roku 2007, od té doby ale své aktivity jen rozšiřuji (a doufám že i) zkvalitňuji. Posledním posunem je psaní na Novinky.cz pro sekci Vaše zprávy a nyní zde na blogu. Kompletní tvorba se nachází shrnuta zde