Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hody bez máje? Ani ranu

První den hodů v Přibích je zdárně za námi, ale o tom, jak vlastně vypadal a jak proběhl, se můžete dočíst níže. A že stál za to snad netřeba zmiňovat. 

Většina lidí obvykle vidí jako začátek hodového veselí buď zvaní stárky po vesnici nebo večerní zábavu. Vše ale začíná daleko dříve, i když nejviditelnější část jen den dopředu. 

Hody se totiž nemohou obejít bez máje. A v Přibicích nebývá jen jedna - kolem hodového parketu se jich tyčí rovnou 5, šestá uprostřed a sedmá u první stárky. Máj se samozřejmě nekupuje hotová v obchodě, ale musí se pokácet, přivézt, zpracovat, nazdobit a zpracovat a to není žádná hračka. " Prvně jsme museli všechny smrky odkůrovat a ohoblovat, aby byl samotný kmen pěkně hladký a dobře vypadal. Stárky nám připravily krepákové růže a fábory, kterými jsme pak nazdobili koruny májí. Kolem parketu už máme udělané díry a tak jsme je za pomocí žebříku už jen dosadili na místa. Poslední, sedmá, patří před dům hlavní stárky, kde jsme díru museli vykopat a hotovou májdo ní vsunout. A že bysme snad máj neměli? To ani náhodou. " popsal průběh "stavby" jeden ze stárků. 

Nikdy se sice nestalo, že by stárkům máj někdo v noci pokácel, ale raději vždy probíhá noční hlídání. Asi vás nepřekvapí, že stárkům a stárkám už otrnulo a tak si i trošku zvedali náladu povzbuzujícími tekutinami z bobulí. Během noci navíc začalo pršet a přítomní neměli lepší nápad, než si uspořádat drobnou místní verzi soutěže Miss mokré tričko. Inu, sranda přeci musí být, zvlášť když je jen v noci a zároveň nikoho neruší ani nepobuřuje. 

Máme druhou hodinu odpolední, sobota 22.6., a začíná první hodový den. Krojované páry se scházejí na parketu u místního hostince, odkud vychází zvací pochod vesnicí.Pro malou krojovanou chasu (a sklepníky , nebudou přeci víno pro zvaní místních tahat v rukách) byl k dispozici koňský povoz, na kterém si mohli trošku odpočinout. Zvaní místní vždy dostali od stárků zavdat vína a navíc ještě krušpánek, k tomu samozřejmě s pozváním na večerní zábavu. 

Večerní oblohou se začínají táhnout těžké mraky, je vidět blesky, ale program nesmí být narušen. Kolem osmé se vydávají stárci s muzikou pro své stárky do domu té hlavní. Po cestě se zpívá, hraje, průvod je doprovázen množstvím dalších lidí. Dorazilo se k hlavní stárce, prostranství před domem je zcela zaplněno. Stárci juchají a jejich partnerky vychází z domu, každá za svým. Pomalu začíná kapat a tak se celé procesí trošku zrychluje a přechází se na parket u obecního hostince, kde se odehraje večerní program. 

Příchod na parket znamená především předvedení se všech krojovaných párů, a to jak malých, tak velkých. Slavnostní pochod začínají ti mladší. Jejich "výcviku" se ujala maminka první stárky, Miroslava Čápová. Po nich už nastupují ti odrostlejší, kteří už si vše zvládli naplánovat sami. A po slavnostních nástupech se ujal slova hlavní stárek, Ondřej Bednář:" Tímto je zábava zahájena". Jako naschvál ovšem zrovna v tu chvíli přestalo pokapávat a spustila se rovnou průtrž mračen. Mnoho lidí takové počasí odradilo, ale za nějakou chvíli se počasí umoudřilo a večerního programu se zúčastnilo přes 500 návštěvníků. 

Aby večer nebyl jen o samostatném bavení se návštěvníků, měli krojovaní připravena i sóla. Konkrétně kolíčkové a hroznové, kdy část stárků zaváděla páry od stolů na parket a druhá část měnila symboly sól a víno za příspěvek od tancujících. Ke všemu samozřejmě celý večer(ale i během pochodu vesnicí) hrála výborná dechová hudba Ištvánci, kteří hlavně při sólech předvedli, jak velkou dechovou kapacitu mají (bez problémů hráli i 30 minut v kuse). 

O tom, že se všem zúčastněným na zábavě líbilo svědčí i fakt, že hodně lidí vydrželo až do úplného konce, přibližně do čtvrté hodiny ranní. Jestli vás mrzí, že jste se nezúčastnili, máte dnes možnost vše napravit, v 19:00 začíná druhý večerní program. 

Autor: Michal Rapco | neděle 23.6.2013 18:15 | karma článku: 13,68 | přečteno: 754x
  • Další články autora

Michal Rapco

Pouzdřanští připravují výstavu vín. Již tuto sobotu

Potřetí pořádají pouzdřanští ve svém kulturním domě výstavu vín. Akce, která se pomalu stává tradiční, si už získala své pravidelné návštěvníky.

25.4.2014 v 20:57 | Karma: 5,45 | Přečteno: 301x | Diskuse| Pozvánky, akce

Michal Rapco

Zombie prošly Brnem. Na Náměstí Svobody sežraly civilisty

Letos podruhé prošel ulicemi Brna pochod zombií. O jeho oblibě mezi místními svědčí jak počet maskovaných účastníků v průvodu, tak značné množství přihlížejících a fotografujících.

3.10.2013 v 14:00 | Karma: 13,18 | Přečteno: 2071x | Diskuse| Brno

Michal Rapco

"NY, Pha, HK - tak proč ne i Brno?" říká pořadatel Brno Zombie Walk

"Začalo to tak nenápadně. Účastnil jsem se pochodu v Hradci Králové, pak se dostal na vysokou do Brna a řekl si:'Sakra, taková špica akce, a v Brně se nepořádá?', a tak jsem to chtěl změnit" shrnul začátek pořádání Brno Zombie Walk organizátor Ondřej Poustecký.

2.10.2013 v 12:53 | Karma: 6,11 | Přečteno: 702x | Diskuse| Brno

Michal Rapco

Noční scény na hradě 3 - Káča, Radovan či Merci.

Potřetí pořádali letos na Janohradě noční prohlídy. Po čarodějnických procesech loňského roku letos padla volba na Popletené pohádky. Návštěvníci tak byli nejen provedeni po historických prostorách, ale ještě v těch hlavních mohli zhlédnout úpravy klasických pohádek do jejich popletenějších verzí. Že ale takovéto představení zvládne uspořádat "jenom" skupina průvodců a přátel, to by člověk po jeho absolvování jen tak neřekl. Navíc prostředí nočního Janova hradu má své kouzlo.

22.8.2013 v 16:00 | Karma: 10,42 | Přečteno: 544x | Diskuse| Kultura

Michal Rapco

Netradičně - Janohradské noční prohlídky, nezmeškejte.

Móda večerních a nočních prohlídek českých památek dorazila před pár lety i na Janohrad, ležící v lednicko-valtickém areálu nedaleko Minaretu. Nejde ovšem jen o výklad pod rouškou noci, to by přeci moc nezaujalo.

13.8.2013 v 13:30 | Karma: 4,93 | Přečteno: 180x | Diskuse| Pozvánky, akce
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  13:37

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:31

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  13:27

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:21

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 835x
Student žurnalistiky na brněnské FSS MUNI. K psaní jsem se dostal docela náhodou začátkem roku 2007, od té doby ale své aktivity jen rozšiřuji (a doufám že i) zkvalitňuji. Posledním posunem je psaní na Novinky.cz pro sekci Vaše zprávy a nyní zde na blogu. Kompletní tvorba se nachází shrnuta zde