Netradičně - Janohradské noční prohlídky, nezmeškejte.

Móda večerních a nočních prohlídek českých památek dorazila před pár lety i na Janohrad, ležící v lednicko-valtickém areálu nedaleko Minaretu. Nejde ovšem jen o výklad pod rouškou noci, to by přeci moc nezaujalo. 

Darina Horká

To, co láká návštěvníky na večerní a noční prohlídky Janova hradu, je hlavně příběh, se kterým průvodci přicházejí. Letošní prohlídky budou věnovány tématu Popletených pohádek. "Není jednoduché vybrat nějaké téma, vždy jde také o několikatýdenní práci. Všichni zúčastnění pilně nacvičují, aby návštěvníkům nabídli co nejlepší zážitek" uvádí k prohlídkám kastelánka Darina Horká. "Návštěvníky láká samotné prostředí umělé zříceniny. Pod rouškou tmy se dá například taková Bílá paní na hradbách představit velmi snadno. Člověk tak památkový objekt vnímá jinak, o to víc, že prohlídky probíhají v kostýmech a nabízí se příběh, scénky." 

"Na noční se každoročně moc těšíme. Líbí se nám nejen samotné prostředí hradu, ale také herecké výkony průvodců. Na to, že nejsou študovaní, jsou fakt dobří. A dobové kostýmy všemu dodají to pravé kouzlo. " říká k prohlídkám každoroční návštěvnice paní Alena Ševčíková z Vranovic. 

Na první návštěvníky se dostane v 18:30, dále prohlídky pokračují vždy po hodině. Poslední, závěrečná, proběhne v 23:30. "S prohlídkami jsme začali jako s doplňkem k běžným denním prohlídkám a patrně máme velký úspěch. Mezi návštěvníky je každoročně obrovský zájem, proto velmi doporučuji si místo ve vybraný čas rezervovat na našem telefonním čísle: 519 355 134" radí kastelánka Horká. 

Vstupné činí 80,- pro dospělého a 50,- pro dítě. Přijďte okusit netradiční prostředí a hlavně atmosféru romantické zříceniny ukryté v lesích kousek od Lednice. Letos pouze v pátek 16. a sobotu 17. 8. 2013. 

Janův hrad byl postaven na začátku 19. století na návrh architekta J. L. Hardmutha (také vynálezce tužky), který je také autorem nedalekého Minaretu. Ve snaze o maximální autentičnost bylo autorem dbáno na každý detail - například tři dubová točitá schodiště jsou pravotočivá, jak vele zvyk z hradů. Oproti jiným stavbám napodobenin zřícenin byl také Janohrad od počátku projektován jako obyvatelný a v době honů sloužil jako lovecký zámeček a myslivna. 

Autor: Michal Rapco | úterý 13.8.2013 13:30 | karma článku: 4,93 | přečteno: 180x